Hashtag: 'Државен завод за статистика'
Македонија

Македонците најмногу пари трошат за храна и за сметки

27 јул 2020
Просечно домаќинство во земјава за задоволување на основните потреби како што се храна, облека и комуналии троши над 60 отсто од...
Актуелно

Просечната плата во мај порасна на 26.390 денари

20 јул 2020
Во мај годинава Државниот завод за статистика регистрира раст на платите од 4,4 отсто во однос на мај минатата година
Македонија

Пад на извозот од 27,4 отсто во првите пет месеци од годинава

07 јул 2020
Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија ​
Македонија

Пад на индустриското производство на месечно ниво, пораст на годишно

30 јун 2020
Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во мај годинава се пониски за 0,3% на месечно ниво и...
Македонија

ДЗС: Намален обем на работа во преработувачката индустрија

17 јун 2020
Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат недоволната странска побарувачка, недостигот на...
Македонија

Граѓаните во мај најмногу трошеле за храна и за пијалаци

10 јун 2020
Сојузот на синдикати на Македонија објави дека за месец мај на едно домаќинство му биле потребни над 33.315 денари за редовни трошоци во...
Македонија

Од јануари до април извозот падна за 23,8 отсто

09 јун 2020
Објавените податоци покажуваат пад и на увозот за 19 отсто
Македонија

ДЗС: 9.075 слободни работни места во првиот квартал

02 јун 2020
Во првиот квартал годинава во земјава се регистрирани 9.075 слободни работни места, од кои според дејности, најголемиот број се во...
Македонија

ДЗС: Во април поскапеа зеленчукот, овошјето, лебот, маслото...

08 мај 2020
Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат дека цената на овошјето пораснала за 9 отсто, на маслото за 0,5 отсто, лебот и...
Македонија

Во март пораст на прометот во трговијата со храна

03 мај 2020
Намалување на прометот е забележано во групата „трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво“
Македонија

Зголемен индексот на трошоците на живот

10 мар 2020
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во февруари 2020 година, во однос на претходниот...
Македонија

Пазарот најмногу бара трговци и продавачи

02 мар 2020
Најголем број слободни работни места, односно 3.114, има во петтата група на занимања, работници во услужни дејности и продажба
Вчитува уште новости...