Иако генерација алфа сè уште е млада, сега е клучниот момент за брендовите да започнат со подготовка и ангажирање со оваа нова група. Родени помеѓу 2010 и 2025 година, генерацијата алфа е на пат целосно да ја промени потрошувачката култура и да стане моќна сила на пазарот. До 2029 година, кога ќе станат полнолетни и ќе влезат на пазарот на трудот, се проценува дека нивната куповна моќ ќе достигне неверојатни 5,5 билиони долари. Нивните уникатни однесувања, вредности и очекувања – особено во индустријата за храна и пијалаци – ги издвојуваат од претходните генерации.
Извор: „Минтел“
Иако генерација алфа сè уште е млада, сега е клучниот момент за брендовите да започнат со подготовка и ангажирање со оваа нова група. Родени помеѓу 2010 и 2025 година, генерацијата алфа е на пат целосно да ја промени потрошувачката култура и да стане моќна сила на пазарот. До 2029 година, кога ќе станат полнолетни и ќе влезат на пазарот на трудот, се проценува дека нивната куповна моќ ќе достигне неверојатни 5,5 билиони долари. Нивните уникатни однесувања, вредности и очекувања – особено во индустријата за храна и пијалаци – ги издвојуваат од претходните генерации.
Кои се клучните карактеристики на генерацијата алфа?
Растејќи во свет на инстант пристап и голем избор, генерацијата алфа веќе влијае врз трендовите во индустријата за храна. Оформени од ера на економска неизвесност, климатски кризи, брз технолошки напредок и пандемијата на ковид-19, овие глобални настани ги дефинираа нивните уникатни карактеристики и очекувања од брендовите во секторот за храна.
Независни и влијателни
Иако сè уште е млада, генерацијата алфа расте во време на револуција во родителството и менталното здравје, каде што нивните мислења се ценети, а нивното влијание врз одлуките во домаќинството е значајно. Според „Минтел“, 63% од родителите во Обединетото Кралство на деца од четири до седумнаесет години изјавиле дека нивното дете има голема улога во одлуките за домашните оброци.
Технолошки вешти и дигитално ориентирани
Растејќи во свет каде што дигитализацијата е секојдневие, генерацијата алфа е поумешна во технологијата од која било претходна генерација. Осум од десет тинејџери и деца во САД поседуваат паметни телефони и постојано се поврзани. Иако ја прифаќаат технологијата, сè повеќе се свесни за важноста на балансот помеѓу времето пред екран и преостанатиот дел од животот, водени од загриженоста за потенцијалните здравствени ризици од прекумерното време поминато пред екран.
Фокусирани на одржливост и етика
Генерацијата алфа расте во свет исполнет со социјални и еколошки предизвици. Ова кај нејзините припадници разви силна етичка свест, правејќи ги потрошувачи кои преферираат брендови за храна со автентични социјални и еколошки вредности. Како што ќе созреваат, оваа свест најверојатно ќе се интензивира. Во Индија речиси половина од родителите на деца од 4 до 7 години веруваат дека нивните деца можат да направат разлика, што ја нагласува можноста за создавање генерација свесни потрошувачи.
Трендови за храна кај генерација алфа
Генерација фокусирана на здравје и благосостојба
Генерацијата алфа расте во ера на зголемена свест за здравјето. Тоа е првата генерација што има корист од револуциите во здравјето на цревата и расте со фокус на функционална храна и пијалаци, збогатени со витамини, минерали и пробиотици. Оваа генерација веројатно ќе има подлабоко разбирање за врската помеѓу исхраната и општата благосостојба.
Во САД постои зголемена побарувачка од родителите на генерацијата алфа за производи кои го поддржуваат имунолошкиот систем и здравјето на дигестивниот тракт. Девет од десет родители на деца од 4 до 5 години се заинтересирани за храна и пијалаци кои промовираат здравје на цревата. Сличен тренд се забележува и во Обединетото Кралство, каде што едукативната платформа Belly Bugs ги учи децата за нивниот микробиом на забавен и интерактивен начин. Belly Bugs ги охрабрува децата да истражуваат кои микроби живеат во нивните црева и како да се грижат за нив како да се домашни миленици. Овој креативен пристап ги поттикнува децата активно да учествуваат во грижата за своето здравје, градејќи трајна и позитивна врска со исхраната.
Една од последиците на пандемијата е зголемената употреба на витамини, минерали и суплементи (VMS) кај потрошувачите. Податоците на дата-базата на „Минтел“ покажуваат дека 28% од глобалните лансирања на храна за деца во 2024 година носат тврдење за збогатеност со витамини или минерали. Како што родителите се обидуваат да балансираат меѓу брзите животни темпа и зголемените трошоци за живот, многумина се соочуваат со тешкотии во обезбедувањето свежи продукти за своите деца. Ова ги поттикна родителите да користат витамини и суплементи како додаток на нутриентите. Речиси половина од кинеските родители им даваат на своите деца суплементи со поединечни минерали, а седум од десет родители во Обединетото Кралство им даваат витамини и суплементи.
За да ја допрат целната група на генерацијата алфа, брендовите ги бришат границите меѓу категориите ужини и суплементи, воведувајќи формати слични на бонбони, како што се мултивитаминските лижавчиња на Smerfy. Овие производи нудат вкусен и практичен начин за внесување нутриенти, совршено вклопувајќи се во активниот живот на децата и родителите.
Мултивитаминското лижавче на Smerfy ги следи трендовите за здравје и добросостојба на генерацијата Алфа, заматувајќи ја границата помеѓу грицкањето и внесувањето витамини и минерали.
Иако генерацијата алфа расте со зголемена свест за врската меѓу исхраната и здравјето, глобалните стапки на дебелина кај децата продолжуваат да растат. Овој сложен проблем е поттикнат од различни фактори, вклучувајќи социо-економски предизвици, намалени нивоа на физичка активност и нормализација на ултра-обработената храна со висока содржина на масти, шеќер и сол (HFSS) во исхраната на децата.
На глобално ниво се забележува напредок во намалувањето на шеќерот и солта во храната за деца – податоците од дата-базата на „Минтел“ откриваат дека 9% од глобалните лансирања на храна за деца во 2024 година носат тврдење „без додаден шеќер“, што е зголемување од 5 процентни поени од 2019 година. Како што родителите продолжуваат да ја оценуваат храната според нејзиниот нутритивен квалитет, брендовите се охрабруваат да иновираат поздрави алтернативи со користење природни состојки и развивање нови методи на производство за да ги намалат шеќерот и солта без да го загрозат вкусот. Брендовите, исто така, имаат уникатна можност да обезбедат едукативна содржина која поддржува поздрави животни избори и поттикнува добри навики во исхраната.
Одржливите навики за храна на генерацијата алфа
Генерацијата алфа има значајно влијание врз изборите на своите родители. Шест од десет родители во Обединетото Кралство со деца под 18 години пробале нов производ што нивното дете го препорачало. Ова влијание може да се прошири и на одржливите избори на храна, овозможувајќи ѝ на генерацијата алфа да игра улога во справувањето со климатската криза. Многу деца се сè посвесни за прашањата поврзани со одржливоста; речиси половина од родителите на деца од четири до седумнаесет години во Обединетото Кралство изјавуваат дека нивното дете е охрабрено да консумира помалку производи од животинско потекло поради загриженоста за одржливоста.
Брендовите за храна и пијалаци имаат уникатна можност да се усогласат со етичките вредности на оваа генерација. Со јасна комуникација и потврдување на своите „зелени“ квалификации на начин кој ќе резонира кај децата и тинејџерите, тие можат да имаат значително влијание.
Генерацијата алфа ќе влезе во зрелоста во критичен период за безбедноста на храната, кога се очекува глобалната побарувачка за храна да се зголеми за повеќе од 50% до 2050 година. Со влошување на климатската криза, алфите ќе бидат попрагматични и поотворени за одржливите технологии за храна, како генетски модифицирани состојки и лабораториски произведена храна. Веќе половина од Германците со деца од пет до седум години во своите домаќинства претпочитаат одржлива, синтетички произведена храна наместо помалку одржлива, природно произведена храна. Со растечките предизвици за безбедноста на храната, овие технологии ќе станат сè попривлечни за генерацијата алфа.
Брендовите имаат уникатна можност да ја едуцираат оваа генерација за генетски модифицирани култури и лабораториски произведена храна преку насочен маркетинг, истакнувајќи чисти состојки кои го штитат биодиверзитетот и истовремено нудат безбедни, изобилни и вкусни решенија.
Генерацијата алфа – авантуристи и гурмани кои бараат задоволство
Генерацијата алфа расте со авантуристички вкус, охрабрена од родители кои веруваат во рана експозиција на деца кон различни кујни – речиси осум од десет родители во Обединетото Кралство со деца од четири до седум години го приоритизираат ова. Под влијание на глобалната мешавина на вкусови, поттикната од социјалните медиуми, миграцијата и бумот на достава на храна, алфите стануваат запознаени со широка палета на вкусови и кулинарски искуства.
Оваа група, исто така, веројатно ќе бара задоволство и бегство од секојдневните предизвици. Влијанието на ковид-19 ја зголеми благодарноста на генерацијата алфа за реални искуства, а храната служи како опиплив начин за поврзување во сè подигитализиран свет. Оваа промена поттикна зголемен интерес за имерзивни искуства во исхраната, како тематски ресторани и интерактивни искуства со храна.
Секторот за услужување храна ги следи овие трендови. Во Кина, на пример, детските ресторани Xibei привлекуваат млади потрошувачи со тематски декор, здрави опции и визуелно привлечни јадења. Со создавање вакви имерзивни искуства, брендовите можат да ја зајакнат врската помеѓу децата, нивните родители и брендот, градејќи запаметливи и значајни релации.
На глобално ниво, лансирањето нови производи наменети за деца од 5 до 12 години опаѓа во последната деценија, главно поради построгите регулативи и зголемената контрола врз рекламирањето храна и пијалаци за деца. Сепак, брендовите треба да бидат свесни за значителното влијание на раните години на една генерација врз лојалноста кон брендот, бидејќи носталгијата игра значајна улога во патот на купувачите.
И покрај помалиот број лансирани производи, постои побарувачка за нови видови на храна и пијалаци за деца. Седум од десет германски родители, на пример, се заинтересирани за испробување нови закуски за своите деца, што укажува на постојан апетит за свежи идеи на овој пазар. Брендовите како Air Up, со својот концепт на ароматизирани шишиња, покажуваат дека сè уште има простор за нови идеи и иновации во храната и пијалаците за деца. Овој пристап не само што ја поттикнува природната желба за игра кај децата, туку и ја оправдува подготвеноста на родителите да испробаат нови производи за нивните деца.
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.