Славчо Јорданов, сопственик и директор на КИМ – Неготино
Разговараше: Алма Растодер, alma@instore.mk
Компанијата КИМ од Неготино е една од водечките компании во конзервната индустрија во Македонија, која на нашиот пазар постои од 1999 година. Со континуирано инвестирање во своите производствени капацитети, КИМ ја остварува визијата на потрошувачите за квалитетно живеење. Тоа е поттик за производство на квалитетни производи, кои освен на македонскиот пазар може да се најдат и на многу странски пазари. За предизвиците и за успесите на компанијата, како и за инвестициите и за идните новитети, разговаравме со сопственикот, Славчо Јорданов.
Постоиме и работиме од 1999 година. Прв производ што го пласиравме на пазарот беше кечапот, а три години подоцна, во 2002 година, почнавме да произведуваме мајонез. Во тој период развојот, главно, се базираше на продлабочување на асортиманот и на изградба на нов производствен и деловен објект, кој беше пуштен во употреба во 2003 година. Со тоа ни се отвори можност за проширување на производствениот асортиман. Покрај производство на кечап и на мајонез, сега асортиманот е проширен на повеќе групи производи, како што се џемови и мармалади, чоколаден прелив и гелови за декорирање, сосови, маринирани печурки и доматни преработки. Во 2012 и во 2013 година инвестиравме во проширување на постојниот и во изградба на нов објект, со што вкупната површина за реализација на производствените процеси и за складирање изнесува 2.500 квадратни метри. Тековната 2015 година влеговме во нова инвестиција, во опрема за преработка на свежи домати во доматно пире, пасата и лупени домати.
Колкава е вредноста на инвестицијата реализирана во 2012 и 2013 година, а колкава на онаа за производство на доматно пире? Што значат овие инвестиции за развојот на компанијата?
Поради зголемениот обем на работа се јави потреба од поголем простор за складирање и на инпути во производството и на готов производ. За реализација на плановите со цел зголемување на постоечките капацитети како и набавување и инсталирање на нови производствени линии, неопходни беа инвестиции за проширување на постојните објекти. Затоа во 2012 и 2013 година се инвестирани 500 илјади евра за изградба на современ магацински простор со површина од 1.000 квадратни метри и негово комплетно опремување со најсовремен систем за магацинско работење, како и вградување на нови разладни комори за складирање на мајонезот. Дограден е простор и за ново одделение за пакување, каде се сместени нови етикетирки. Овие инвестиции се неопходни за развој на компанијата и за долгорочна одржливост на пазарот, како и обезбедување на една од основните суровини. Воедно, овозможивме и производство кое има поголем потенцијал за извоз.
Дали имате сопствено земјиште каде ги одгледувате зеленчукот и овошјето потребни за производството или сите суровини ги набавувате? Дали станува збор за домашно произведени или увезени суровини?
Не располагаме со сопствено земјиште за одгледување на овошјето и на зеленчукот што ги преработуваме, така што ги набавуваме потребните суровини. Особено ни причинува задоволство што потребните суровини се од домашно производство, растени на македонско поднебје. Изминатите неколку години се соочувавме со недостиг од доматно пире неопходно како суровина за производство на поголем број производи, па затоа и решивме да инвестираме во производствена линија со која самостојно ќе го произведуваме. Нашите производи се произведени од најквалитетните македонски зеленчук и овошје. Свесни сме колку е значајно суровините што ни се потребни да бидат од домашно производство, бидејќи на тој начин се стимулира развојот и во другите сектори.
Што се однесува на проблемите воопшто во конзервната индустрија, голем проблем се проблемите со обезбедување на потребните суровини. Неколку години по ред се соочувавме со недостиг на индустриски домати, а повремено и на пиперки. Тоа е една од причините која влијаеше за определување на насоката во која ќе се развиваме како компанија. Исто така, конзервната индустрија има мал степен на обрт и перманентно се јавува недостиг на обртни средства, поточно кредити со ниска каматна стапка за финансирање на производство, а со тоа и на извозот. Мислам дека едно од решенијата се токму кредитите со ниски каматни стапки за обртни средства. Многу често странски конкурентски производи се субвенционирани за извоз од матичната земја од која потекнуваат, а тоа не се практикува кај нас. Во секој случај, добредојдена би ни била помош при извозот, во смисла на неколку годишни директни поттикнувања на секој извезен килограм производ. Познато е дека и брзината на порастот и развојот на една компанија делумно произлегува и од големината на пазарот на матичната земја. Лимитираниот пораст и развој кој во добар дел произлегува од големината на пазарот не ни остава многу средства за маркетинг, кои би ги издвоиле за настап на странските пазари. Конкуренцијата на домашниот пазар е изразено голема. Лојалната конкуренција ни помага да станеме подобри, но поради нелојалната конкуренција настануваат бројни проблеми на пазарот, кои негативно се одразуваат на сите други лојални конкуренти. Сметам дека треба да се води поголема контрола на тоа какви производи се пуштаат во промет на домашниот пазар.
Производството на здрави и на квалитетни производи од домашни суровини е наш императив и нашата главна предност, токму тоа ни овозможи сите овие години да ја задржиме високата позиција на пазарот и довербата на нашите потрошувачи. И понатаму вложуваме во развој на нови производи и во нивниот дизајн, како и во континуирано унапредување на процесот на производство. Постојаното трагање на потрошувачите за нови вкусови и за нови додатоци во исхраната е предизвик за нашата компанија. Потрошувачите се тие што нè поттикнуваат да бидеме сè подобри. Остварувајќи ја нивната визија за квалитетно живеење, ни овозможуваат да правиме квалитетни производи, а со тоа да се остваруваме и самите себе како компанија. Во ноември ќе бидат пуштени во продажба нови производи, сродни на постојните.
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.