Актуелно

Вештачката интелигенција е веќе дел од нашите животи - дури и кога не го знаеме тоа!!

07 сеп 2023
Постојат многу визии и шпекулации за вештачката интелигенција. Многумина од нив даваат застрашувачка слика за иднината, но ВИ (вештачка интелигенција) е веќе присутна во нашиот секојдневен живот - и во моментов не е страшна, туку корисна и ни го олеснува животот.
 
На пример, дали знаевте дека користите вештачка интелигенција секој ден кога купувате онлајн? Можеби користите машински преведувач? Или далечински управувате со паметните домашни апарати преку интернет?
Донесуваме области каде апликациите базирани на вештачка интелигенција веќе се дел од нашиот секојдневен живот.
 
Здравјето и вештачката интелигенција
Технологијата базирана на вештачка интелигенција веќе овозможува анализа на податоците за побрзи медицински дијагнози на пациентите, рано откривање на болести и порано почнување со лекувањето. Денес, здравствените работници користат алгоритми со вештачка интелигенција, на пример, за подобро и попрецизно откривање на тумори во радиолошките слики. Вештачката интелигенција исто така се користи во следење на пациентите, преку генетско истражување и роботска хирургија. Исто така, помага во спречување на болести, бидејќи може да предвиди потенцијални здравствени проблеми врз основа на возраста, генетската историја, социо-економскиот статус итн. Следниот пат кога ќе ги чекате резултатите од лабораториските тестови, запомнете дека благодарение на вештачката интелигенција можете да ги добиете резултатите толку брзо.
 
Финансиите и вештачка интелигенција
Банките и финансиските институции користат вештачка интелигенција за да идентификуваат измами и злоупотреба, да ја анализираат кредитната способност, да управуваат со портфолијата и да обезбедат персонализирани финансиски совети. Значи, можеби сте го подигнале последниот заем со помош на вештачка интелигенција, а фондовите можеби користат вештачка интелигенција за управување со вашите пари во приватен пензиски фонд.
 
Купувањето и вештачка интелигенција
Претприемачите и маркетерите веќе знаат точно што може да направи вештачката интелигенција. Вештачката интелигенција помага ефикасно да се анализираат потрошувачите и потенцијалните клиенти врз основа на нивните навики за пребарување и купување, така што со персонализирани понуди компаниите можат да им го понудат на потрошувачите токму она што им треба. Вештачката интелигенција помага и во развојот на нови производи, на пример, првите енергетски пијалоци во светот, Hell Energy, развиени целосно од вештачка интелигенција, веќе се достапни на хрватскиот пазар. Компанијата Hell Energy ги развила сите елементи на пијалакот, состојките, алатките за дизајн и маркетинг со помош на вештачка интелигенција, а вештачката интелигенција дури го тестирала производот.
 
 
Физичката работа и вештачка интелигенција
Во земјоделството на многу места веќе се користат автономни комбајни за берба на пченица и пченка, а има и роботи за берба на грозје. Овие возила користат вештачка интелигенција за да ја почувствуваат околината, да донесуваат одлуки и да возат безбедно. Тие, исто така, веќе вообичаено се користат на места кои можат да бидат опасни или штетни за луѓето.
 
Користењето на енергија, заштита на животната средина и вештачка интелигенција
ВИ помага во поефикасно управување со обновливите извори на енергија и потрошувачката на енергија во домаќинствата и индустриите. Помага и за координирање на работата на научниците во борбата против загадувањето. Веќе е можно да се оптимизира потрошувачката на енергија во домаќинствата, а вештачката интелигенција им овозможува на фрижидерите да се поврзат на интернет. ВИ може да провери каква храна имате или немате во фрижидерот и може да нарача што ви треба за вечера. Исто така, може да помогне да се намали отпадот од храна со тоа што ќе ви каже која храна ќе истече, па дури и ќе предложи рецепти за користење состојки. Неверојатно, нели!
 
Од горенаведените примери, можеме да видиме дека вештачката интелигенција може да оди подалеку од рутинските, монотони работни текови на нашиот секојдневен живот и да обработува огромни количини податоци за кратко време, дозволувајќи им на луѓето да се фокусираат на решавање на сложени проблеми, креативност и на градење значајни односи. ВИ треба да се гледа како можност и како алатка која ќе ја комбинираме со човечките способности за да постигнеме оптимални резултати во многу области од животот, бидејќи автоматизацијата на секојдневните задачи им овозможува на луѓето да го насочат своето време и енергија на активности со поголема вредност за кои е потребна емоционална интелигенција, критичко размислување и емпатија.


@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...