Регион

Нови регулативи за квалитетот на кафето во Србија

14 јан 2021

Потрошувачите би можеле да очекуваат поквалитетно кафе во наредниот период, но и покорисни информации за пакувањето на овој производ.

Во првите денови од јануари, Министерството за земјоделство  во Србија донесе правилник со кој подобро се регулира квалитетот на суровото кафе, како и замените за кафе.

Правилникот исто така ги дефинира состојките што може да се додадат за време на производството на производи од кафе, утврдува дополнителни заеднички правила за пакување и декларација, како и имињата што може да се користат за некои од овие производи. Овие регулативи се однесуваат не само на домашните производители, туку и на увозниците. Меѓу најважните новини, според Министерството, се оние што ги дефинираат ботаничките видови кои можат да се пласираат на пазарот. Според новите прописи, печеното кафе не смее да содржи скроб, а дефинирана е и нова категорија производи - пијалак направен од ладно екстрахирано кафе.

Во делот на замени за кафе, утврдени се дополнителни правила за пакување и декларација. Во иднина, овие производи нема да можат да се декларираат и продаваат под името сурогати кафе или замени за кафе, но ќе се користи само името на суровината што се користи за производство на замената, како и информации за процесот на обработка. Уредбата исто така предвидува дека овие информации мора да бидат доволно видливи за потрошувачот. Дефинирани се суровини за производство на замени за кафе, што се житарки, цикорија, наут, грашок, желад и соја.



@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 





Се вчитува следна вест...