Работење

Антонио Зрилиќ: Платформизација на сиџирот на снабдување (2 дел)

14 дек 2022

Платформата природно го ограничува изборот бидејќи предодредува варијабили како што се компонентите или димензиите на производот. Меѓутоа, кога модулите се смислено дизајнирани, овие ограничувања може ефективно да се управуваат 

  Автор: Антонио Зрилиќ

Во овој број продолжуваме да размислуваме за тоа како да се бориме против сложеноста во синџирите на снабдување. Бидејќи традиционалните напори за намалување на сложеноста не се доволни, потребен е попаметен пристап. Целта не е навистина целосно да се отстрани сложеноста, туку да се „иновира паметно“ преку дизајнот.

Платформизацијата им овозможува на компаниите да приспособат широк спектар на производи со дизајнирање од заеднички сет на паметно изработени модули. Помислете на тоа како LEGO® коцки - модуларните блокови се стандардизирани, но може да се конфигурираат на милијарди начини за да се создаде речиси сè, од диносауруси до „бугати“ во природна големина.

Значи, зборуваме за дизајн кој користи заеднички сет на дизајн, инженерски и оперативни параметри и ја максимира употребата на модуларни или стандардизирани компоненти низ целото портфолио. Создавањето модуларни компоненти ја забрзува иновативноста, истовремено овозможувајќи му поголема флексибилност на синџирот на снабдување, особено преку доцнење и приспособување во доцната фаза. Целта е да се овозможи различност онаму каде што е важно (купувачи), додека стратешки се минимизира нејзиното влијание врз задниот дел (синџирот на снабдување). Добро спроведената стратегија за платформизација ги намалува трошоците и ризикот низ синџирот на вредност.

Кога ќе размислиме, можеме да најдеме примери во заеднички платформи за производство на автомобили, каде што конкурентните производители градат автомобили на истите платформи што заеднички ги развиле, наместо секој да ги развива сам.

Платформизацијата е, исто така, стратегија за заштита од ризик за „hedging“. Секоја компанија се стреми да дизајнира портфолио насочено кон купувачите, но главно е невозможно да се предвидат обемот на секоја варијанта и трендовите на утрешниот ден. Со користење заменливи компоненти, компанијата може лесно да реконфигурира нови производи врз основа на потребите на потрошувачите.

Успешната стратегија за платформа го зајакнува изборот на потрошувачот, истовремено оптимизирајќи ги флексибилноста, трошоците и ризикот за бизнисот. Крајниот резултат е поголема продажба и поголем профит.

Принципи на платформизација

Некои компании со кои работиме првично веруваат дека имаат платформи, но можеби не ја разбираат целосно вродената предност на вистинската платформа. Еве неколку двигатели кои се клучни за постигнување вистински успех на платформата.

Транзиција кон платформизација. Ова е важен чекор и не може да се направи во лет - треба да посветите некои ресурси. Еден клиент постави еден инженер да работи една година само на стандардизација на постојните компоненти. Мора да признаеме дека на тој мал претприемач не му било евтино да извлече инженер кој не е евтин од секојдневната работа да работи на развој. Затоа, неопходно е да се разбере дека тоа е важна активност и потоа да се инвестираат конкретни ресурси во неа.

• Стандардизација. За да ги зголемите платформите, мора да усвоите дизајнерска филозофија која се фокусира на стандардизација. Ова значи да имате добро дефинирани стандарди за компоненти, заеднички материјали, класи на материјали, бои, различни архитектури и екосистеми. Понекогаш стандардизацијата ги зголемува трошоците на ниво на SKU, но сепак носи значителни придобивки на ниво на портфолио. Во последните неколку години, на повеќето проекти на синџирот на снабдување на кои работев, најпрво направивме класификација или нова класификација и стандардизација на артикли, материјали, профили итн. За да можат дури и да се впуштат во поширок проект, што беше целта.

Користете комерцијална („надвор од полица“) технологија. Искористете ги веќе постојните технологии како дел од платформата. Ова однапред ги намалува трошоците за развој, трошоците за сертификација и често го забрзува времето до пазарот. Ги советуваме инженерските тимови да го избегнуваат размислувањето „ако не е измислено овде, не функционира“, што често води до непотребно трошење време за повторно откривање „топла вода“ или комерцијално достапна технологија.

Градете додека патувате. Платформизацијата не бара значителни развојни напори и кога се прави со фокус, резултатите може да се постигнат во рок од неколку месеци, а не за години. Треба да се спротивставите на нагонот да изградите цела библиотека на платформа пред да лансирате нови производи. Наместо тоа, планирајте во фази и изберете конкретни производи, стартувајте ги, а потоа продолжете да додавате дополнителни елементи на платформата. Понатаму, платформата не треба да биде ограничена на нови производи. Честопати им помагаме на компаниите да ги платформизираат производите што се на пазарот, за време на циклусот на освежување на производот.

Постигнување рамнотежа

Дизајнирањето на балансирано портфолио преку платформизација е само половина од битката. Еднакво е важно да се одржи дисциплина и да се спречи процесот да изумира со текот на времето. Пет клучни барања за одржување на придобивките од платформата се:

1. Платформски начин на размислување. Организацијата мора да се префрли од размислување за „чист производ“ во платформски начин на размислување. Ова бара промена на размислувањето од „мора да градиме...“ кон „како може да го искористиме...?“ Овој начин на размислување почнува на највисоко извршно ниво, а потоа треба да се каскадира низ организацијата.

2. Управување. Меѓуфункционален тим треба да ги надгледува одлуките за портфолиото и да постави параметри за воведување нови производи. Тимот ги следи ширењето на технологијата и компонентите, го предизвикува тимот за развој да ги користи постојните елементи на платформата и следи структуриран процес на одобрување пред да додаде нови средства во библиотеката на платформата.

3. Организациска приспособливост. Платформизацијата не е само инженерски напор. Потребна е тесна соработка со продажбата, маркетингот и синџирот на снабдување. Инженерскиот тим мора да се сврти од фокус на производот кон фокус на платформата и клучните сознанија кои ќе влијаат врз изборот на дизајнот. Тие вклучуваат перспектива на потрошувачите од маркетинг-одделот, перспектива на малопродажбата од одделот за продажба и перспектива на пазарот на понуда од набавки.

4. Придобивање на маркетингот. Лидерите на платформата имаат маркетинг-тимови кои ја прифаќаат платформата и ја користат за зајакнување на идентитетот на брендот. Apple е одличен пример. Тие користат заеднички материјали за да создадат чист, визуелен идентитет низ нивното портфолио. Маркетинг-тим на козметичка компанија го постави пакувањето кое вклучуваше усогласување на компонентите и префрлување на рециклирани материјали низ целото портфолио. Ова ги намали трошоците и ги постигна целите за одржливост.

5. Библиотека на платформа. Сите достапни елементи или средства на платформата треба да се кодифицираат во библиотеката за да се олесни повторната употреба низ организацијата. Елементите треба да вклучуваат техничка документација, правила за употреба, па дури и имиња и информации за контакт за „сопственикот“ на секој модул.

Платформизацијата, како и секој друг пристап, вклучува компромиси. Платформата природно го ограничува изборот бидејќи предодредува варијабили како што се компонентите или димензиите на производот. Меѓутоа, кога модулите се смислено дизајнирани, овие ограничувања може ефективно да се управуваат. Успешната стратегија за платформа го зајакнува изборот на потрошувачот, истовремено оптимизирајќи ги флексибилноста, трошоците и ризикот за бизнисот. Крајниот резултат е поголема продажба и поголем профит.

 

 

tags:


@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...