IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Четврток, 19.07.2018 || Добивката на „Плантаже“ изнесува 2,4 милиони евра  |  „Ошан“ воведе гласовен четбот за вино и храна  |  Нова франшизна продавница „Шпар партнер“  |  Специјално пиво по повод средбата Трамп-Путин  |  Доделени првите грантови за домашни компании  |  „Карлсберг“ отвора нова пиварница  |  Кинези ќе градат индустриски парк за овошје и зеленчук  |  Нов ИнфоЛогистички центар во Љубљана  |  „Велпро“ ќе ги поддржува малите трговци  |  Белград стана побогат за уште еден dm  |  Резултатите на „Пепсико“ се подобри од очекуваните  |  Кратошија меѓу најдобрите вина на британскиот пазар   |  „Интермарше“ за постари лица  |  Повисоки трошоци за живот и малопродажни цени во јуни  |  „Бимилк“ подари ново место за спорт и рекреација  |  „Унилевер“ го купи бугарскиот бренд сладоледи Denny  |  „Нилсен“ именуваше нов раководител за Јадранскиот Регион  |  „Макпрогрес“ на „Summer Fancy Food Show“  |  „Перно Рикар“ ќе дистрибуира безалкохолен џин  |  Продажба на алкохолни пијалаци во секое време  |   ||
   

Свет: Ванилата поскапа од среброто

15.05.2018

Цените на ванилата во последните две години достигнаа рекордна вредност, така што овој популарен зачин во моментов е поскап од среброто.

Килограм ванила чини 600 американски долари, што е повеќе отколку што чини килограм сребро, пишува Би-Би-Си. Поради тој пораст на цената, производителите на сладолед се присилени да го прекратат производството на сладолед од ванила.

Повеќе од 75% ванила се одгледува на Мадагаскар, а главната причина за порастот на цените е минатогодишниот циклон, кој уништи многу плантажи. Освен тоа, оваа култура и тешко се одгледува.

И покрај надежта дека цените ќе престанат да се зголемуваат, тие и понатаму се многу високи, бидејќи и побарувачката е голема, вели аналитичарот на пазарот Џилијан Гејл.

Освен во сладоледот, ванилата е важна состојка за различни слатки, алкохолни пијалаци, козметика и парфеми. Цената на ванилата во прав е трипати повисока. Правот настанува со мелење на мешунките, кои претходно се користат за добивање екстракт, а го купуваат производителите на храна.


Назад
 
 
 
 
back to top